Uncategorized

Ministeri Grahn-Laasosen johtamalta koulutusvientimatkalta useita sopimuksia – suomalainen päiväkoti Dubaihin, jopa 1000 opettajaa Saudi-Arabiasta Suomeen koulutukseen

Grahn-Laasonen, Sanni kok

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili koulutusvientidelegaation kanssa Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa 3.-6.10. vauhdittamassa suomalaisen koulutusosaamisen myyntiä.

Ministerin yritysdelegaatioon osallistui yhteensä 25 edustajaa yrityksistä, korkeakouluista ja oppilaitoksista.

Suomalaiset toimijat solmivat matkan aikana useita sopimuksia. Saudi-Arabia lähettää Suomeen yhteensä jopa 1000 opettajaa tutustumaan suomalaiseen opettajantyöhön ja oppimaan, miten parhaaksi koettuja suomalaisia opetusmenetelmiä ja -käytäntöjä voidaan soveltaa Saudi-Arabiassa. Ensimmäinen 80-100 opettajan ryhmä saapuu Suomeen jo lähikuukausien aikana. Koulutuksen järjestävät Finland University (Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistojen yhteenliittymä) ja Helsingin yliopisto.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymän Omnia ja saudiarabialainen sijoittajaryhmä allekirjoittivat yhteistyömuistion Riadissa. Tavoitteena on perustaa Medinaan sijoittuva koulutuskeskus, joka tarjoaa ammatillisia tutkintoja. Koulutus tulee painottumaan matkailuun, yrittäjyyteen ja ICT-alan koulutuksiin.

Suomalainen Seppo.io sopi maailman suurimman yksityiskouluverkosto GEMSin kanssa oppimispelialustansa levittämisestä kaikissa GEMS-kouluissa ympäri maailmaa. Rovion spin-off -yritys Fun Academy solmi sopimuksen suomalaisesta päiväkotikonseptista Dubaihin. Tarkoituksena on laajentua seuraavassa vaiheessa koko Persianlahden alueelle. Finland University teki sopimuksen yhteisten koulutustuotteiden kehittämisestä dubailaisen kumppanin kanssa. Kumppanuus tähtää myös laajemmin kansainvälisille markkinoille.

– Suomalaista osaamista ja koulutusta arvostetaan maailmalla. Olemme purkaneet koulutusviennin esteitä, ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on vahvistunut. Nyt näyttää siltä, että työ alkaa tuottaa tulosta. Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien matkan aikana vahvistui sopimuksia opettajankoulutuksessa, oppimisratkaisuissa, varhaiskasvatuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa. Potentiaalia olisi vaikka mihin, toteaa ministeri Grahn-Laasonen.

Ministeri Grahn-Laasonen tapasi Saudi-Arabiassa sekä opetusministeri Al Issan ja työministeri Al Haqbanin. Opettajankoulutuksen lisäksi Saudi-Arabian opetusministeri ilmaisi kiinnostuksensa tiivistää yhteistyötä Suomen kanssa myös muiden koulutuskokonaisuuksien hankkimiseksi tukemaan maansa uudistustyötä.

Ministeri Grahn-Laasosen ja Saudi-Arabian työministeri Hagbani keskustelivat maiden välisistä yhteistyömahdollisuuksista. Saudi-Arabiassa halutaan muun muassa tukea naisten työllistymistä tarjoamalla uraohjausta, joustavia koulutusratkaisuja sekä laadukasta päivähoitoa. Työministeriön edustajat ja suomalaisen delegaation jäsenet sopivat ammatillisen ja aikuiskoulutuksen koulutusviennistä. Tätä tukeva yhteistyöasiakirja valmisteltiin vierailun aikana.

Arabiemiraateissa ministeri Grahn-Laasonen tapasi opetusministeri Al Hammadin, kulttuuriministeri Al Nahyanin ja muuta opetusalan ylintä johtoa.

Ministeri vieraili matkansa aikana useissa korkeakouluissa ja tapasi muita alan toimijoita. Arabiemiraateissa opetusministeri Grahn-Laasonen puhui Abu Dhabin suuressa Maailman opettajien päivän (World Teachers´Day) tilaisuudessa yli 3 000 opettajalle ja vieraalle.

Suomen hallituksen tavoitteena on purkaa koulutusviennin esteitä kaikilta koulutusasteilta. Korkeakoulujen koulutusviennin esteet on purettu, ja EU/ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta tulee periä lukuvuosimaksuja 1.8.2017 alkaen. Ammatillisen koulutuksen reformissa koulutusviennin esteet puretaan ammatillisesta koulutuksesta. Ammatillisen koulutuksen tutkintojen vientikokeilut käynnistyvät vielä tämän syksyn aikana. Suomeen on syntynyt myös aktiivisia koulutusalan yrityksiä, jotka vievät maailmalle suomalaista osaamista, innovatiivisia oppimisympäristöjä sekä opetusteknologiaa ja -pelejä.