Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

OAJ: Rasismia vastaan on nyt toimittava

25513_381324713788_1632286_n

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen

Puheet eivät riitä, nyt tarvitaan tekoja suvaitsevuuden puolesta. Siksi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on haastanut kaikki Suomen opettajat, oppilaat ja opiskelijat Isosti yhdessä -kampanjaan, jolla kitketään kiusaamista, syrjintää ja vihapuhetta. Kampanjan suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Kaikelle syrjinnälle on oltava nollatoleranssi. Suomalaiset opettajat ovat sitoutuneet oikeudenmukaisuuteen ja moniarvoisuuteen hyvin vahvasti, se on olennainen osa opettajan etiikkaa, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Isosti yhdessä -haastekampanja kannustaa kaikkia opettajia toteuttamaan luokkiensa ja ryhmiensä kanssa yhteisöllisyyttä edistäviä tapahtumia. Niitä valmistellaan jo eri puolille maata, ja suositus päiväksi on 11.11.

– Silloin kukaan ei ole nolla, vaan kaikki ovat ykkösiä, Luukkainen toteaa.

Hänen mukaansa viimeaikainen väkivaltaisten järjestöjen toiminta on ollut omiaan heikentämään kansalaisten turvallisuudentunnetta entisestään.

– Ihonväri tai muut ihmisen ominaisuudet eivät saa vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa elää täysipainoista arkea, päästä koulutukseen, saada työtä tai käyttää palveluja. Tämä kaikki kuuluu ihmisoikeuksiin, joten rasismi on selkeästi rikos.

Isosti yhdessä -kampanja on saanut hyvän vastaanoton, ja eri puolilla maata valmistellaan parhaillaan tapahtumia. Virike kampanjaan tuli Seinäjoelta, jossa koulut ja oppilaitokset ovat tehneet järjestelmällistä työtä suvaitsevuuden puolesta jo pitkään. Seinäjoen Tanelinrannan koulun luokanopettaja Kati Särmö kirjoitti kaksi vuotta sitten Kukaan ei ole nolla -räpin, josta poiki paikallinen samanniminen teemapäivä.

Isosti yhdessä -tapahtumat toteutetaan luovalla tavalla tekemällä kuvataiteeseen, musiikkiin, kirjallisuuteen tai muuhun luovaan toimintaan pohjautuva esitys tai muu tuotos. Niillä voi osallistua myös kilpailuun, jonka tulokset julkistetaan Educa 2017 -tapahtumassa 27. tammikuuta. Yhteistyökumppani vakuutusyhtiö Turva palkitsee voittajat.

Lisää tietoja tapahtumasta osoitteessa www.oaj.fi